post image

Marketing

Vier voorbeelden van conversationele marketing

Het is tijd voor een verandering in je leven. Na een jaar klagen over hoe futloos je je voelt, besluit je om weer te gaan sporten. De eerste stap is online basisuitrusting te kopen waarmee je oefeningen thuis kunt doen. Zo kan je in ieder geval geen smoesjes verzinnen om niet naar de sportschool te gaan.

Wanneer je echter de informatie over de halters op de website bekijkt, is het onduidelijk of de prijs voor een enkele halter of voor een set van twee is. Vervolgens scrol je door de pagina en probeer je de informatie bij de FAQ te vinden, zonder succes.

Uiteindelijk belandt je gefrustreerd bij de klantenservice. Er moet een formulier worden ingevuld. Nadat je de nodige gegevens hebt ingevoerd, moet je wachten tot iemand later contact met je opneemt. Uiteindelijk koop je toch je benodigdheden maar bij een ander merk.

Klinkt je dat bekend in de oren? Bedrijven zetten nu in op conversationele marketingstrategieën om situaties als deze te vermijden. In dit artikel bespreken we voorbeelden van conversationele marketing en hoe je als bedrijf van deze techniek kan profiteren.

 

Wat is conversationele marketing?

Voordat we ingaan op de voorbeelden van conversationele marketing, zullen we eerst kort de betekenis ervan toelichten. Conversationele marketing is een strategie die wordt gebruikt door bedrijven die hun verkoopcyclus willen verkorten. Dit wordt gedaan door meer over hun klanten te weten te komen. En daarbij een meer menselijke en gepersonaliseerde koopervaring te creëren.

De techniek maakt gebruik van slimme tools om één-op-één en onmiddellijke communicatie mogelijk te maken. Leads kunnen zo met het bedrijf in contact komen wanneer zij dat willen, zonder te hoeven wachten.

Kom meer te weten over conversationele marketing, en de voordelen ervan door hier te klikken.

 

Vier voorbeelden van conversationele marketing

Een van de beste manieren om te leren hoe deze strategie werkt, is door het in actie te zien. We hebben hieronder vier voorbeelden van conversationele marketing op een rijtje gezet. Met deze voorbeelden zul je er een beter begrip van krijgen. Daarna kun je misschien inspiratie opdoen om zelf aan de slag te gaan.

 

1. Lyft

Lyft is een Amerikaanse app voor stadsvervoer met privéchauffeurs. Het lijkt erg op Uber: chauffeurs registreren zich op het platform en wachten op goedkeuring. Zodra ze zijn goedgekeurd, kunnen ze aanbiedingen voor ritten ontvangen van klanten.

Om de service voor klanten zo veel mogelijk te vergemakkelijken, hebben ze chatbots gecreëerd. Het belangrijkste voordeel daarvan? Bedrijven kunnen Lyft snel koppelen aan kanalen als Facebook Messenger en Slack.

Heb je na je werk een lift naar huis nodig? Dan kun je hem direct boeken op Slack terwijl je je werk afrondt.

 

2. JACOB

Je kent vast wel iemand die gek is op superheldenfilms of een grote Disney fan is. Je hebt dus een idee van hoe loyaal zulke mensen zijn aan het merk. En aangezien klanten van deze merken dus een aanzienlijke hoeveelheid tijd op hun telefoon doorbrengen, heeft Disney een project ontwikkeld. Het project is op basis van Facebook Messenger: JACOB (Just Another Cool Online Bot). Ook wel bekend als The Bot Office.

Hoe werkte het? Tijdens de promotie van nieuwe films hoefden bezoekers alleen maar een hashtag te gebruiken die de chatbot activeerde. Ze landden direct op een pagina waar ze tickets konden boeken zonder de app te verlaten.

Tijdens de eerste week na de release, hadden ze een bereik van 100% betrokken mensen. Bovendien ontvingen ze 18x meer reacties dan alle andere in-season social content door gebruik van de chatbot.

Voor de gelegenheid hadden ze een videocampagne voorbereid om de bot te promoten. Bekijk het hieronder om te zien hoe het werkte:

 

3. Sephora en de virtuele visagist

De beste manier om de perfecte kleur lippenstift of foundation te vinden, is door ze op je huid te testen, toch? Stel je dat nu eens voor in de context van een pandemie. De keuze om een product in de winkel uit te proberen werd weggenomen. Dat was een worsteling voor retailers in beautyproducten.

Bovendien hebben sommige klanten gewoon geen tijd om hun huid weer schoon te maken met make-up remover. En dan weer een nieuw product te testen tot ze de perfecte kleur hebben gevonden. Daarom ontwikkelde Sephora een AI-aangedreven Facebook Bot.

Met de Virtual Artist kunnen klanten precies zien hoe de make-up hen zou staan. Het beste aan deze bot is dat klanten direct vanuit de chat hun bestelling kunnen plaatsen als ze het perfecte product hebben gevonden.

Bekijk hieronder hoe de bot werkt:

 

4. 1-800 flowers

We konden dit artikel niet beëindigen zonder een van de pioniers van conversationele marketing op Facebook Messenger te noemen. Stel je voor dat je de verjaardag van een vriend bent vergeten en hem of haar bloemen wilt sturen. Reken dan op deze zeer efficiënte chat voor een last-minute cadeau.

Zodra je de 1-800 Flowers fan pagina bezoekt, kun je bloemen bestellen of praten met support. Onafhankelijk van het doel van je verzoek, kunnen klanten alles binnen de chat doen. Je hoeft geen nieuw tabblad of app te openen als je klaar bent om de bestelling te plaatsen!

Ze lieten weten dat ongeveer 70% van hun bestellingen afkomstig zijn van Facebook’s chatbots.

1800flowers

 

Een krachtige strategie

We kunnen de kracht van conversationele marketing tegenwoordig niet ontkennen. Bedrijven breiden uit en bouwen langdurige relaties op met hun klanten dankzij deze strategie.

Ben jij klaar om je prestaties te verbeteren met conversationele marketing? Wij kunnen je daarbij helpen. Klik hier om het gesprek met ons te beginnen.

post image

Commerce

Holland Capital investeert in Conversation24 en de toekomst van Conversational Commerce

See more